söndag 10 september 2017

Hemmagjord lingonsylt

Här hemma har dagen varit lugn, lingonplockandet slet på oss förkyldisar.
Vi har grävt lite bland jordgubbarna, oj så mycket plantor vi har! Nu ska de flyttas så att de får lite mer plats och kommer upp lite högre så det blir lättare att plocka.


Ikväll har jag kokat lingonsylt!
Det blev så galet gott att man skulle kunna äta med sked direkt ur burken. Fast till raggmunkar och fläsk vore det inte fel heller. Går inte att jämföra med köpesylten, den här smakar lingon!

Receptet hittade jag på ICA.se och var lätt att följa. Bli inte nervös om du som jag tycker att vattenmängden var lite, det räcker bra, det är ju gott om vatten i lingonen också!
Den här mängden lingon räckte precis till två stora syltburkar.

Ingredienser


PORTIONER: 11 dl
  • 1 kg lingon (1 kg motsvarar ca 1 3/4 l)
  • 2 dl vatten
  • ca 500 g strösocker (500 g motsvarar ca 5 1/2 dl)
Gör så här:

  1. Rensa och skölj ev. lingonen.
  2. Koka lingon och vatten i en kastrull ca 10 minuter. Skumma av.
  3. Tillsätt lite i taget av sockret och rör tills det är löst.
  4. Ta av sylten från värmen, låt stå och svalna några minuter. Ös upp sylten i rena glasburkar och sätt genast på locken. Förvaras i kylskåp.
Lucka till!

/Storasyster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar