tisdag 8 maj 2018

Chokladtårtbotten

Tänk att vi har en 3-åring här hemma! De senaste tre åren har verkligen gått otroligt fort! Till hans kalas bakade jag tårtan. När han fyllde 1 hade han en tårta med söta elefanter på och på 2-års kalaset ville han ha Pippi-tårta, de tårtorna beställde vi. Men i år skulle det vara jordgubbstårta och det kändes lite lättare att göra själv. Jag slog till och bakade även tårtbottnarna, en riktigt god tårtbotten gjorde verkligen det lilla extra för tårtan.
Receptet till tårtbotten hittade jag på Allt om mats blogg! Jag ändrade lite i receptet efter vad som fanns, eller snarare inte fanns här hemma.

Chokladtårtbotten
Till tårtbottnarna behövs:
150 g smör, 2,5 dl socker, 1 dl kakao, 1,5 dl brygg kaffe, 1 dl mjölk, 3 dl vetemjöl, 1,5 dl bakpulver, 1 tsk bikarbonat, 1/2 tsk salt, 3 ägg.
1. Sätt ugnen på 150 grader, smörj och bröa en springform (form med löstagbar kant) med kakao(!).
2. Smält smör. Blanda det smälta smöret med socker, kakao och kaffe.
3. Blanda i ett ägg i tager, blandningen får inte vara för varm när du har i äggen! Sikta de torra ingredienserna (klumpfritt ska det vara!), mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda i de torra ingredienserna i smeten.
4. Smeten i formen! Grädda 50-60 minuter.
Nästa gång ska jag absolut att göra bottnarna med choklad i! Hemligheten för att få bottnarna riktigt saftiga och goda är att göra den ett par dagar innan det är tårtdags och sen frysa den. Ta fram dagen före den ska användas och låt tina i plastpåsen.
Lägg i fyllningen några timmar innan den ska ätas men garnera precis innan den ska serveras. Då blir det godast och snyggast!
Vi hade ett lager med marsankräm och ett med blåbärssylt, skivade färska jordgubbar, ananas och citronsaft. Vi garnerade med grädde, färska jordgubbar och non stop!

Hittade ingen tårtbild. Men en bild på nybliven 3-åring som leker med båtbanan som han fick i present! Och så vår 5-åring Hugo som fortfarande är på bättringsvägen och blir lite piggare för varje dag nu efter operationen!
/Storasyster

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar